FAQ - vanliga frågor och svar

Hur mycket behöver jag göra själv?


När du anlitar Taklyftarna är det meningen att du ska ha tid till att leva ditt liv och ta hand om din familj. Du behöver vara beslutsfattare i stora beslut samt vara närvarande vid specifika steg under processen - resten tar vi hand om.
Vad skiljer er från andra företag i branschen?


Idag finns ingen annan leverantör av det helhetskoncept vi erbjuder till privatpersoner vid ett taklyft eller en ombyggnad. Vi tar hand om våra kunder på samma sätt som stora byggföretag hanterar sina företagskunder, det vill säga - levererar en helhetslösning som inkluderar allt från arkitekt till slutbesiktning av ett färdigt taklyft eller utbyggnad.
Smidiga processer
Tillit och förtroende är viktigt för oss och vi vill att du som kund alltid känner dig involverad till den nivå du själv önskar. Vi anstränger oss för att säkerställa att vi talar ett språk som du är bekväm med och att processen är enkel att förstå. Vår vision är att det ska vara enkelt att genomföra ett taklyft eller utbyggnad oavsett hur mycket kunskap du som kund har sedan tidigare. Ansvarsfördelning mellan företag och privatperson
För att öka din förståelse för ansvarsfördelningen mellan företag och privatperson vid en ombyggnation eller taklyft – se vår checklista för alla ansvarsområden och steg.
Kostar det något att diskutera våra förutsättningar?


Absolut inte. Ett möte för att diskutera era förutsättningar kostar inget och är inte förbindande.
Hur lång tid tar ett taklyft eller en ombyggnad?


Beror väldigt mycket på förutsättningarna. Vanligtvis tar det cirka 8-20 veckor - aktiv byggtid på din fastighet.
Hur sker betalningen för min ombyggnad?


En betalningsplan upprättas för dig. Betalning sker aldrig i förskott, utan alltid efter specifikt genomförda moment. De sista 10% av er betalning erläggs efter godkänd slutbesiktning.
Hur mycket påverkar ett taklyft eller ombyggnad vår vardag?


Vårt mål är att inverka så lite som möjligt i din och din familjs vardag. Kan vi genomföra vissa moment under perioder av dygnet när det är mer lämpligt för er försöker vi självklart att lösa det.
Hur håller jag reda på mina åtaganden och alla jag måste kontakta?


Med Taklyftarna är det väldigt enkelt att samarbeta. Du har endast en huvudkontakt som koordinerar hela projektet och ser till att du ständigt är uppdaterad med vad som händer och vad som är nästa steg. Här kan du se vår checklista. Den visar ansvarsfördelningen mellan företag och privatperson.
Är Taklyftarna försäkrade och vad måste jag tänka på?


Taklyftarna har en ansvars- och entreprenadförsäkring och ordnar med färdigställandeskyddet av din fastighet. Din nuvarande hemförsäkring bör alltid kompletteras för att täcka byggnation under byggperioden. En kopia av försäkringen är en del av avtalet. På denna sida har vi samlat viktiga steg i processen som måste finnas med i ditt avtal eller som bör kollas upp, oavsett vilken entreprenör du väljer.
Gäller ROT avdraget?


Ja - ROT-avdraget gället vid taklyft eller ombyggnad.

Lagen innebär att ROT-avdrag förs in i systemet för skattereduktion för hushållstjänster (RUT). Regeringen kallar det HUS-avdrag. Det innebär att den som vill genomföra reparationer, om- eller utbyggnader och/eller underhåll av ett småhus, ägarlägenhet eller en bostadsrätt får en skattereduktion med max 30 procent av arbetskostnaden upp till 50 000 kronor person. Det är upp till dig som individ att säkerställa att du ej har utnyttjat skattereduktionen innan påbörjad byggnation. Du kan få högst 50 000 kronor i rotavdrag per år och ytterligare 25 000 kronor i rutavdrag per år. Du kan alltså få totalt 75 000 kronor i rot och rut per år. Det är din inkomst och hur många andra avdrag du gör som styr hur mycket just du kan få i avdrag. Det är särskilt viktigt att tänka på om du också får skattereduktion för installation av grön teknik under året. Du som köper rot-arbeten ansvarar för att alla villkor för rot-avdraget är uppfyllda. Alla prisuppgifter vi lämnar är exklusive ROT-avdrag.
Hur sker överlämningen av en färdig ombyggnation?


Överlämningen sker tillsammans med er som beställare - en oberoende kvalitetssäkrad besiktningsman samt Taklyftarna är närvarande. Vår målsättning är att varje ombyggnad och taklyft skall avslutas med nöjda parter. Förhoppningsvis är det er rekommendation som ger oss vårt nästa uppdrag.